تعریف و تاریخچه ی ویروسها
1- اندازه بسیار ریز
2- ساختمان بسیار ساده
3- انگل مطلق و اجباری داخل سلولی هستند
4- نحوه ی تکثیر متفاوت نسبت به سایر میکروارگانیسم ها
5- اثر متفاوت عوامل فیزیکی،شیمیایی و دارویی بر ویروسها
ویروسها فاقد ساختمان متعارف سایر میکروارگانیسمها هستند و دارای ساختمان ساده ای می باشند که از قسمتهای زیر تشکیل شده است:
الف) قسمت مرکزی (
care یا هسته(ب) پوشش پروتئینی(
capsidیا کپسید(الف)قسمت مرکزی:
ویروسها فاقد هسته ی واقعی مانند سایر میکروارگانیسمها هستند ژنوم ویروسها فقط شامل
DNA یا RNA به تنهایی است و تا کنون ویروسی یافت نشده که شامل هر دو عامل ژنتیکی یا وراثتی باشد.این DNA یا RNA می تواند تک رشته ای یا دو رشته ای،یک قطعه یا چند قطعه ای،حلقوی یا خطی باشد که در انواع مختلف ویروسها متفاوت می باشد.اسید نوکلئیک ویروسها در داخل پوشش پروتئینی یا کپسید قرار دارد و دو وظیفه ی اساسی را بر عهده دارد:1- عامل عفونت زایی
2- عامل انتقال صفات ارثی است.
ب) پوشش پروتئینی:
کپسید از جنس پروتئین است و از واحدهای پروتئینی کوچکتری به نام کپسومر (
capsomer) ساخته شده،نحوه ی استقرار کپسومرها در پوشش پروتئینی که یک صفت وراثتی است باعث می شود ویروسها از نظر ساختمانی یک شکل هندسی و فضایی منظمی پیدا کنند که این شکل هندسی تقارن یا symmetry گفته می شود.همانطور که گفته شد اسید نوکلئیک ویروسی در داخل این کپسید قرار دارد و دارای وظایف زیر است:1- صفات آنتی ژنتیک ویروسها به این پوشش مربوط است.
2- این پوشش در اتصال ویروس به سطح سلول میزبان نقش دارد.
3- باعث حفاظت اسید نوکلئیک میشود چون اسید نوکلئیک به تنهایی شکننده است و اگر عوامل محیطی بر آن اثر کند قدرت بیماری زایی ویروس از بین می رود.
4- باعث اتصال (آگلوتینه شدن) به گلبول قرمز شده و آنها را آگلوتینه می کند.
5- حاوی آنزیمهایی است که روی چرخه ی بیولوژیکی سلول میزبان موثر بوده و در تکثیر ویروس نقش دارد.
امیدوارم که این مطلب به دردتون خورده باشه.ایشالا که خیلی ابتدایی نبوده.
نمایی از دانشکده ی پیراپزشکی ارومیه